søndag, september 25

Fiskeri i Danmark – en hurtig guide

Selvom Danmark ikke er noget stort land, så har vi alligevel ca. 8.750 km kystlinje, samt et stort antal søer og åer. Det betyder, at der er rig mulighed for at komme på fisketur. Fiskeri er en hobby, som de fleste forbinder med hygge og gode naturoplevelser. Der findes dog et stort udvalg af fiskegrej, som godt kan virke uoverskueligt. Det kræver dog ikke det vilde udstyr, for at blive klar til at tage ud til vandet og få del i de mange gode oplevelser der venter.

Grejet

I virkeligheden kan man nøjes med ganske lidt fiskegrej – en stang, et fiskehjul, noget fiskeline samt lidt endegrej. Det koster ikke alverden, og kan f.eks. købes hos www.topgrej.dk. Det er dog, som med mange andre fritidsinteresser, at når først man begynder at interessere sig for det, så vil man også gerne have noget lækkert fiskegrej. Der findes utroligt mange forskellige fiskestænger, hjul og endegrej, og det kan godt være en god ide at spørge en, der har fisket i noget tid, hvad der egner sig bedst til den form for fiskeri, som du gerne vil prøve.

Der findes nemlig ikke én fiskestang, som dækker alle behov. Der findes dog nogle der er mere allround, og netop sådan en vil egne sig godt til dem der lige er startet. En sådanne ”allround” stang er typisk 8-9 fod og har en anbefalet kastevægt på ca. 10-40g. Den vil dække lang de fleste former for fiskeri fra land og sø i Danmark. Dertil vil et fastspolehjul i str. 3000-4000 med 0,15 mm fletline være passende. Et sådan sæt kan koste alt fra få hundrede til flere tusinde kroner – der er altså noget for alle.

fiskeri guide

Del oplevelsen

En af de bedste ting ved fiskeri, det er at deles om oplevelsen. Der findes ikke noget bedre end at se glæden hos sin kammerat eller sine børn, når der er bid. Fiskeri er en hobby der egner sig godt til alle aldersgrupper, og selvom det til tider ikke resulterer i fisk, så er det sjældent at man går tomhændet hjem. Naturoplevelser er der nemlig rigeligt af, og nogle gange er det vigtigste blot at være ude i naturen, og på den måde fjerne fokus fra hverdagens travlhed.

Der findes ikke dårligt vejr

Noget af det vigtigste fiskegrej er faktisk ikke selve fiskestangen eller det endegrej man bruger. For at man kan nyde fisketuren, så kræver det nemlig, at man kan holde varmen og ikke føler sig utilpas. Som det gamle ordsprog siger ”Der findes ikke dårligt vejr – kun dårlig påklædning”. Det finder man hurtigt ud af er rigtigt, hvis man er kommet afsted uden varme støvler på en kold dag.

Som tommelfingerregel så er ”lag-på-lag” princippet godt at huske på. Det betyder, at man skal have flere tynde lag på, i stedet for ét meget varmt. Inderst skal man have noget svedtransporterende undertøj. Mellemlaget skal være noget varmt, som f.eks. fleece eller uld. Det yderste lag skal være ”skallen” og være vand- og vindtæt. På den måde sørger man for, at man kan holde varmen, samtidig med at man ikke bliver våd.